March 31, 2013

Kesah Burger...


Aku memang tak paham kenapa  ada kedai burger kat Penang ni suka mengamalkan double standard untuk customer yang datang beli burger. Kalau kita take away, brader burger tu tak de la pulak nak gedik potong burger yang kita pesan. Kalau kita nak makan kat tempat dia, dia hidang dalam pinggan, kemudian dia siap potong burger kita jadi 4. Lepas tu siap bagi kita pisau dengan garfu untuk kita 'menikmati' burger. 

Alahai aku cukup tak suka burgerku dipotong-potong. Memang potom stim bila nak makan burger tu. Bagi aku burger seketul itu tanpa di potong 4 lebih nikmat dibaham daripada nak makan burger dengan garfu dan pisau. Kalau orang yang dating bolehlah nak bergarfu bagai! Aku sebenarnya paham sebab brader burger tu potong, sebabnya burger dia agak besaq jugak ditambah dengan sayoq-sayoq yang banyak.

Brader burger dengan adik burger tu dah paham sangat kalau nampak muka aku, dia takkan nak potong 4 burger aku. Tapi yang akak burger yang keje kat situ tak jugak nak paham-paham. Kalau aku order burger aku mesti aku akan pesan, "Burger saya tak mau potong 4 aarr!". Hari ni akak burger masih lagi buat-buat tak paham. Lepas tu siap nak perli-perli aku masa aku order burger. Oh sunggoh menyampah!

Masa dia hantaq burger kat meja aku, dia siap kata "Nah burger hang yang tak potong. Ok kan!", sambil dia buat-buat muka perli.Oh, lantaklah!. Janji aku dapat makan burger dengan penuh nikmat~. Masa nak bayaq, akak burger buat-buat muka terperanjat tengok meja aku. Dia kata "Wah!! Licinnya~ Habis ka hang makan?". Haiyooo perlu ka tanya soalan yang tak perlu. Aku dengan selambanya pon jawab " Dok aih kak, tinggai pinggan, garfu dengan pisau ja tak habis lagi. Yang tu saya tinggai kat kak."

Akak tu  terus buat muka, Brader burger pulak renggah gelak kat akak tu. Brader tu kata kat akak tu yang dia silap la nak buat lawak bodoh dengan aku. Kan dah kena balik dengan aku. Mungkin akak tu tak kenai lagi mulutku ini. Brader dengan adik burger selalu ja kena laser dengan aku bila depa dok suka tanya soalan bodo kat aku. Sekian~


March 20, 2013

Bukan Kisah 9 Bulan!


Ada kala bila kawan yang selalu kita mengadap tetiba dah tak ada, barulah kita rasa macam oh, tak bestnya dia tak da! Tapi ada masanya ada jugak macam meluat bila tengok hari-hari. Biasalah kita ni manusia biasa. Malam ni aku teringatkan kawan yang dah tak ada tu. La ni dia dah pindah pi tempat lain. 

Nak dijadikan cerita, kawan aku tu ntah macam mana dia terjumpa supplement Iron tablet, Folic Acid dengan Vitamin B kompleks dalam beg aku. Dia terus jerit, "FAIZALLLL!!! WHY YOU TAKE ALL THESE SUPPLEMENTS? Are you planning to pregnant?" dengan muka dia yang penuh tanda soal. 

Aku dengan muka ala-ala nak menganjing dia balik, aku berkata "Haiyooo if my name is Faizah, i still cannot pregnant la amoi! Hang ingat yg makan supplement tu utk pregnant ja ka? Kan hari tu aku derma darah!". Amoi tu sambung gelak jahat kat aku. Siot punya amoi, sampai hari ni aku terbayang gelak jahat dia~

February 25, 2013

Bila Besaq Nanti...


Malam semalam masa tengah kebosanan, Che Kay layan lagi sekali cerita Keluarga Iskandar. Dalam cerita tu CK suka sangat tengok budak yang wataknya nama Om. Watak dia agak lawak jugak. Episod yang CK layan berkisar tentang mak bapak si Om risau akan masa depan dia. Bila mak dia tanya Om nak jadi apa bila besar nanti, si Om dengan selamba jawab nak kerja yang angkat tiang turun tiang. Abang dia terus sampuk kata adik dia nak jadi Pak Guard rupanya. Terus CK teringat satu jawapan lucu dari Abdul kesayangan.

Gambar kat atas ni ntah berapa tahun dulu. 3 abdul la ni pon dah besaq. Abdul Rhenjong dah tingkatan 1. Abdul Chomey pulak dah darjah 4. Dan Abdul 'Ustaz Don' sekarang dan masuk tadika. Ada satu malam masa tidoq dengan budak-budak ni CK pernah la tanya apa cita-cita depa bila dah besaq. Biasalah soalan yang umum bila sembang dengan kanak-kanak riang. Macam masa kita kecik-kecik dulu, sedara mara, mak bapak dan cikgu-cikgu suka tanya soalan ni kat kita semua.

Abdul Rhenjong dengan tak ada semangat dia pon menjawab dia nak jadi doktor. CK macam kagum dengan jawapan dia yang tak bersunggoh. Masa tu Abdul Chomey mencelah mengatakan abang dia nak jadi doktor gigi sebenaqnya. CK pon tanya la awat tak mau jadi doktor biasa. Abdul Rhenjong kata dia tak boleh la tengok darah banyak sangat, bagi dia doktor gigi tu kurang mengadap darah macam doktor biasa. Ok la cita-cita tu. Doktor gigi kan boleh buat banyak duit.

Bila ditanyakan kepada si Abdul Chomey, dengan semangat waja dia kata dia nak jadi Bomba. Bagi dia si ahli bomba ni kerja dia senang ja. Main semboq-semboq ayaq ja kat api. CK pon terangkan pekerjaan bomba yang sebenaqnya kat dia. Lepas tu CK habaq kat dia kalau nak jadi Bomba kena la badan gagah perkasa, bukannya berlemak macam sekarang. Kalau nak tahu dia la ni pakai seluaq saiz 30! Dah banyak kali CK gempaq Abdul Chomey nak daftar dia kat Gym untuk kuruskan badan. Hahaha.

Sesudah bersoal jawab dengan Abdul Chomey, Pak Lang depa ni pon tanya soalan kat Abdul 'Ustaz Don' bila besaq nanti nak jadi ada. Sekali dia jawab "Adik tak mau besaq!" dengan garang sekali. Pak Lang dia pon tanya lagi kenapa dia tak mau besaq? Dengan selambanya Abdul 'Ustaz Don' menjawab "Adik tak mau besaq sebab tak mau jadi macam Abdul Chomey. Adik nak besaq ni saja (sambil tunjuk badan dia yang kurus)." Terus dia senyap dan pusing untuk tidoq. Aduhai! Pak Lang dia ni dah tergelak dengan jawapan si kecik tu. Tanya lain, lain pulak dia jawab. Mungkin dia belum dapat bayangkan zaman kedewasaan. Tapi tak tahan gelak bila dia tu takut jugak jadi budak XXL! Hahaha.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...