March 24, 2011

... dalam botol


Inginkan filem ala 'Hollywood'? Ini bukan filemnya.
Ingin ketawa sepuas hati? Tontonlah Kak Limah sekeluarga.
Mahukan cerita penuh 'keinsafan'? Cerekarama ada di hujung minggu.
Dan jika ingin mengujakan hawa nafsu, layan sahaja cerita 'biru'.

Yang pasti tiada adegan panas antara si kumbang dan si 'bunga' plastik.
Tidak ada bibir-bibir yang bersentuhan.
Adegan tanpa seurat benang? Lupakan sahaja hasrat kamu.
Malah tidak ada yang panas dan lagi menakutkan untuk dilihat.

Jadi apa yang ada?
Jiwa yang celaru.
Hati yang keliru.
dan kisah merentap emosi.

p/s: Antara babak yang menitiskan air mata ketika melihat sebujur tubuh tidak bernyawa. Saya kagum melihat gaya lakonan Normah Damanhuri, Ogy dan Diana Danielle (untuk pertama kali!). Oh ya, Si 'Bunga' Plastik ini tidak cantik pun!

Gambar: FB ... dalam botol

9 comments:

amry said...

salam bro.cara ko review filem ni unik ar..huhu..tapi kalau ko letak sinopsis sikit better lagi rasanya..pendapat aku jer lah.jangan marah

thanx nang entry aku,sebagai balasan aku nang balik n terjah blog bro.salam kenal

What's luv gotta do ? said...

i was like waiting for this movie to watch tapi tak sempat. i heard it is based on kisah benar kan, orang tu dari perak katanya.. tak palah, semoga kisah dalam movie ni akan menjadi ikhtibar.. i dun think it's that controverial kan sebab inilah sebenarnya yang terjadi di negara kita ( orang2 je tak tau, dgr tajuk mcm tu dah nak melompat kecoh...org melayu kan memang suka mcm tu ehhehe sorry ye terkutuk lebih plak..but its a fact kan...)

Che Kay said...

army> hi! salam kenal.saya tak marah dengan dengan komen kamu. rasanya banyak blogger dan surat khabar yang sudah berkongsi sinopsis cerita ini. saya sekadar menaip apa yang terlintas dlm hati. =)

Lurve> menonton filem ini umpama melangkah di atas jalan landai yang panjang . Sesekali terpelecok dan tersadung. Dan ada juga saat terjatuh dalam longkang lalu terus luka berdarah. erm... terpulang pada pandangan masing2. ada yang kata ini filem sampah, ada juga tidak berbaloi menontonnya. bagi saya pandangan orang semua subjektif. =)

Al-Scheira said...

bagi saya mak limah lg best..

Abir Abhar said...

wow nice way of film review.
haven't watch it yet lah

INTAN said...

br tgk cite ni semalam...jalan cite da ok tp agak lambat.....

encikReza said...

going to watch petang ni!
minta² ada tiket!

yaya said...

i watched it last nite and i like it. no doubt it's slow, but to me it's effective. i could still feel the effect until now - maybe bcos it's based on a true story!

but what spoiled my mood during the show was this bunch of youngsters among the audience who were laughing, giggling, yucking most of the time with ruby's character. her sensational acts, her voice, her cries - all made them laugh/giggle and yuck! this group was so annoying. to me, if they want to watch a comedy or romance movie, they definitely were in a wrong cinema. well, what can i say? "malaysians!!" why can't they just watch and enjoy the movie first before condemning or yucking it during the show and disturbing other audiences like me who wants to watch and enjoy it? they are, like, don't want to try to understand the movie or maybe cannot accept transvestite (or their kind) that exists among us, altho' i'm sure at least once in their lifetime, they must have acquainted with this people - just look around us, they are everywhere, aren't they?

to the blog owner,please accept my apology if i used this space to vent my little disappointment here! sincerely i like the movie, it's worth my cents for the ticket!

Che Kay said...

hi yaya!
itulah perkara yang sama saya hadapi ketika saya menonton sorang2. malangnya yang gelak ketawa sampai mengilai adalah mereka si 'bunga' plastik.

kemuadian saya menonton utk kali kedua bersama kawan-kawan, penonton pada hari tu lebih senyap dan tidak ada yang gelak ketawa seperti sebelumnya. mungkin mereka menghayati ataupon mereka tertidur. hehe =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...