March 14, 2009

Tok Guru, Anak Saudara & Layu

Ada 3 perkara yang ingin dikongsikan bersama pada hari ini. :)

1. Tip Kecantikan
Konah teruja bila Tok Guru Michelle Phan telah beri petua terbaru di saluran 'Tiub Kamu'. Oleh sebab itu Konah ingin berkongsi tip ini dengan rakan-rakan lain. Bahannya cukup mudah. Hanya menggunakan tomato dan juga gula. Cukup mudah kan! Selamat mencuba!



~Konah~


2. Anak Saudara Pak Cik Hussein
Wah! Malam tadi mesti 'groupies' Tomok bersorak sakan melihat Tomok dapat 'kekebalan' kan! Ahli 'groupies' Tomok jangan segan-segan nak mengaku yang korang semua teruja dengan berita semalam. Ala-ala selamatlah kredit korang minggu ni. Boleh la korang bawak kehadapan kredit itu diminggu depan. Aku pon seronok juga melihat 'Meet Uncle Tomok' beraksi. Hihihi. Tapi aku bukan ahli 'groupies' Tomok ye! Erm dalam banyak-banyak peserta, aku kurang gemar lelaki yang kurang tinggi tu. Bukan aku buta seni atau buta muzik, cuma aku kurang gemar suaranya. Huhu.



~KayKay~


3. Layu - Malique
Kebetulan ketika 'berjalan' di saluran 'Tiub Kamu', aku jumpa video ni. Nak kata lagu pon, penyanyi tu macam baca sajak. Hati ni tersentuh mendengar puisi ni.
Moga kawan-kawan dapat menghayatinya. Di sini aku bukan ingin menyentuh politik negara, cuma terfikir apa kesudahannya nasib bangsa. Erm apa pun aku suka liriknya.



Layu - Malique
Aku lihat layu dalam Melayu
Aku pasti bukan aku seorang saja yang nampak
Ada juga bercadang bertanya tuan punya
Tapi bercampur risau dengan tak tergamak
Nanti dikata tak bersyukur, dikata tak sedar diri
Jadi aku menyendiri, memerhati dan akhirnya mengakui
Yang kita sendiri
Membiarkan bunga raya melayu ke kanan
Dan dibiar bunga tak cantik mekar di kiri

Aku lihat layu dalam Melayu
Tanah air kita yang punya
Kita siram, kita baja tapi angin api kita lupa
Mereka merancang masa menjilat bangsa

13 harimau bertukar menjadi mangsa
Kita lupa nenek moyang kaya-raya
Jangan sekali-kali digadai harta-bendanya

Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu

Takkan Melayu hilang di dunia
Ya... tapi apa guna tak hilang di dunia
Kalau kewujudan tidak dirasa
Petah berbahasa kudrat tak berjasa
Orang berbudi kita hanya tahu merasa
Selalu lari bila dirapat
Selalu malu bila soalan diaju
Selalu segan memberi pendapat
Rela mengikut dari meneraju
Belum nyanyi sudah bersorak
Suka berjanji dalam borak
Bukan kata tak ada otak
Cuma tak berfikir di luar kotak

Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu

Aku jadi sayu
Bunga menangis dia mendayu
Mahu jadi cantik tetapi ragu
Aku merayu
Bangunlah semula hidup kembali
Jangan tunggu matahari mati
Cepatlah mekar sebelum terlerai

Perjuangan kita belum selesai

Perjuangan kita belum selesai

Perjuangan kita belum selesai


~ Faizal~

8 comments:

aDie dALi said...

apesal susah sgt nak leave commnet kt blog u nie????ishhhh... :/

btw, baru konah oii..ngaku je la u adalah TOMOKIAN! :P

CeRiTeRa ~HaFiZaNiS~ said...

hahahah..betul2...
kak konah ni dah suka tomok..
aku pun suka..membuatkan aku nak tgk lagi mngu dpan apa kelainan yang cuba dia tampil kan..tp akhirnya..aku suka sbb tomok dpat imuniti...go tomok..go kak konah

blossom said...

Petani moden? That sounds good. Well done!
Maybe you can try to change thinking orang sekarang yg tak mau anak2 belajar Sains Pertanian at school.

grafreak said...

dulu masa zaman skolah yang skema orang selalu kata muka aku macam tomok. masa tu form 4 lah.

sekarang tiada lagi.
kesan degil pun hilang

Kay Faizal said...

adie: maaf la, aku pantau segala komen
anis: ala,nak ikut!!
syuh: la ko ke tomok sebenarnye.hehehe. bukan ko syuk newboyz yg dah kluar tu ke? hehe
blossom: maaf kalau anda keliru. saya harap anda dpt lihat lebih daripada perkataan 'petani'. maaf sangat2 atas kekeliruan anda.

yani said...

kak konah hehheehhehe...ekau suke itu tomok ka weeeeeeeeee...i like him too hehehhe....wah ado tip kecantikan lak...ekau ni mmg suke merapu meraban tapi yg penting ader input hahhahahahaha

grafreak said...

ada letak nama aku syuh. halau ka :(

btw, blog aku dah ok. hehe
layu juga sudah aku letak kat blog aku. hehe


semalam wan sudah selamat bertunang lah

Kay Faizal said...

ala syuk. sorry la. hari tu aku reply pakai opera mini kat tepon. skrin kecik tak sedar salah eja. hehehe. pasal wan tu aku dah tau.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...