March 30, 2009

Misi Budak Tahun 3

Cerita di bawah telah disunting kesesuaian bahasa supaya tidak ada yang terganggu dengan penggunaan bahasa sebenar yang telah digunakan di tempat kejadian.

3 hari sebelum kejadian.

Along: Pak lang, pak lang tau tak nanti kita kena tutup lampu?
Paklang: Awat? (buat buat tak tahu)
Along: Along tengok dalam tv depa kata nanti kita kena tutup lampu dari pukui 8.30 sampai 9.30 malam.
Paklang: Nanti along habaq la kat tok dengan wan.
Along: OK (dengan wajah yang teruja untuk menyertai Earth Hour buat kali pertama)

Sehari sebelum kejadian.

Along: Pak lang, nanti kita balik kampung pon boleh ka nak buat?
Paklang: Awat tak boleh pulak? Kat mana pon kita duduk, kan ada lampu, petik je la suis tutup lampu.
Along: Ok. Pak lang tau tak yang satu dunia nak tutup lampu?
Paklang: Ya ka? (dengan reaksi yang ala ala tak tau benda)
Along: Dalam tv kata nanti satu dunia tutup lampu. Nanti kalau kita buatkan kita boleh selamatkan dunia.
Paklang: Selamat dunia macam mana?
Along: Erm along tak paham sangat. Tapi dia kata nanti kita boleh jimat letrik sebab masa 8.30 malam tu ramai orang guna karan.
Paklang: oooooo

Pada hari kejadian lebih kurang 8.50 malam.

Along: PAK LANG! tok dengan wan dengan tok teh tak bagi tutup lampu. Depa marah along. 

Paklang: Awat?

Along: Tak tau, depa kata nak tutup lampu buat apa.

Paklang: Tak pa tak pa, jom kita tutup lampu.

Along: Yea yea.

Paklang: Ha lekaih naik atas pi tutup lampu atas rumah.

Along: Ala Pak lang la pi tutup!(dengan muka yang penakut nak naik atas rumah)

Paklang: Ala jom la kita pi tutup.

Tok Teh: WOI! Hangpa dok tutup karan buat apa? Bukak la lampu.

Along: Ish tok teh ni, orang kata kena tutup lampu dari pukui 8.30 tadi tau tak.

Tok Teh: Tutup buat apa. Dok gelap-gelap, orang nak tengok tv.

Paklang: Dah along pi lagi 2 lampu.

Tok: Hangpa ni apa dok galak ulu ni? dok tutup-tutup lampu?

Along: tutup sat saja la tok. tv kata kena tutup sampai pukui 9.30.

Tok: Ish hangpa ni tau tak nyamuk banyak haung dok mai nih.

Paklang: Ye la nak pi pasang ubat nyamuk.

Along: Pak lang,Along pi tutup lampu depan na

Paklang: Pi la.

Tok Teh: Hangpa ni apa dok gila tutup lampu. Nak jimat letrik nanti malam nak tidoq tutup la lampu.....(leteran berterusan)

Tok: Tau depa ni, dok bagi nyamuk mai kat kita ada la.

Terkini: Semua lampu berjaya dipadamkan lebih kurang pada jam 9.00 malam. Budak tahun 3 gembira dengan misinya. Sambil tu kami ambil gambaq depan tv. Tv dengan kipas angin saja tak tutup. Tok dengan Tok Teh marah kalau tutup Tv.



Tak sampai 5 minit kemudian,

Tok Wan: WOI BIAWAK! Hangpa bukak lampu kaih. Nyamuk dok mai ketik aku ni. 

Along: erm...(dengan muka masam pi bukak lampu depan). Wan, tv kata kena tutup lampu sampai 9.30 malam.

Tok Wan: Aku peduli apa. Nyamuk banyak ni hang nak bagi aku mati kena ketik nyamuk! Galak ulu betui la budak-budak ni.

Along: (dengan masam muka menurut perintah Tok Wan).

Tok: Tak tau kat depa ni dari tadi dok galak ulu. Nyamuk dok mai kat kita haung-haung. Kita nak duduk tengok tv pon tak senang.

Paklang: Tu dah pasang ubat nyamuk.

Tok Teh: (dok berleteq dari tadi tak habis, tapi kami buat tak layan).

Along: Sat saja tok, sat lagi pukui 9.30 buleh dah bukak lampu.

Tok: Hangpa dari tadi dok sat sat. Sat apa tak tau la. Kita ni dok kena ketik nyamuk depa tak tau.

Paklang: Ala mak ni, tunggu la sat.Along nak tutup lampu sat saja. Sat lagi bukak la. (dah malas nak bagi penerangan sebab warga emas ni dok tak paham-paham dari tadi. Balik-balik dok pangge kita galak ulu saja)

Along: Ha pak lang lagi 3 minit nak 9.30. (Dia tersenyum)

Kesimpulan: Tahun depan kalau nak buat lagi sila pastikan keperluan disediakan dulu (pasang ubat nyamuk). Kemudian warga emas harus diterangkan simbolik yang hendak dibuat supaya anda tidak dimaki lagi. Secara amnya, misi budak tahun 3 mungkin tidak tercapai sepenuhnya, tetapi ini adalah satu permulaan yang baik untuk diterapkan dalam hidupnya. Apa pon budak tahun 3 itu gembira dapat mengikuti program Earth Hour walaupon misi satu jam dia tidak tercapai.

P/s: Masa aku tengah pandu kereta, jam menunjukkan 8.3o malam. Hajat di hati nak padamkan lampu kereta, tapi apa kan daya jalan dari Sungai Lalang ke Gurun sungguh gelap. Takut lain pula yang jadi kalau aku pon tutup lampu. Hehehe.



1 comment:

suhanazainal said...

haha kelakar la tok ngan tok wan ngan tok teh tu...! takpe cuba lagi taun depan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...